De trapkast, wat een fantastisch stukje ruimte in huis. Wij vinden het heerlijk om al onze rotzooi, dat even voor onze benen ligt, in dat loze stukje ruimte te smakken. Maar gezien wij super geordend zijn moesten we toch iets doen aan de steeds terugkerende irritatie als we die deur openden…
Hieronder lees je hoe wij van deze kast een overzichtelijke opberg- en voorraadkast hebben gemaakt.

De trapkast laten stuken?
Toen we dit huis betrokken en alles gladder dan glad gestukt werd door de heren De Wit, zou het wel heel ver gaan om de trapkast daarin mee te laten nemen. En dus hebben we 2 jaar tegen een trapkast (alleen de inhoud uiteraard) aangekeken met zeer oneffen muren. Tot we het op een gegeven moment wel nodig vonden om er iets aan te doen.

Behang
We kochten een paar rolletjes behang bij Ikea en gingen aan de slag. Het behang is lichtgrijs met een grafische witte print. Omdat het behang nog redelijk rustig is verveelt het ons nog steeds niet.

Planken
Bij de bouwmarkt hebben we houten platen gekocht en deze op maat gezaagd.
De plankdragers zijn van staal en heel voordelig te verkrijgen.
In de hoek van de kast staan overigens onze kruimeldief, tosti-ijzer en blender. Niet dagelijks nodig maar het ligt zo voor het grijpen.

DIY lichtpunt
Voor een lichtpuntje hebben we zelf een lampje moeten maken gezien er in de kast alleen een stopcontact zit. Van een snoer en porseleinen fitting van de Snoerboer hebben we een lampje gemaakt en deze aan een licht houten plankdrager van Karwei gehangen.

Opbergboxen
Toen we de keuken uitzochten hebben we bewust niet gekozen voor bovenkastjes. Dit zou de ruimte van de keuken een stuk kleiner laten ogen. Wel hadden we toen al bedacht om de trapkast te gebruiken voor het opbergen van keukengerei dat niet dagelijks nodig is.
Bij Loods5 kwamen we mooie, lage én hoge opbergboxen tegen. De lage zouden we gebruiken voor de grotere aantallen bier- en wijnglazen, bakgerei, chips, voorraden rijst, pasta en koekjes (anders belanden ze linearecta in mijn mond en nu zie ik ze tenminste niet), thee- en vaatdoeken en ga zo maar door.
De hoge boxen, doen goed dienst voor de voorraad keukenrollen.
We hebben expres gekozen voor dichte boxen, zo behouden we rust voor het oog als we de kastdeur openen. De deksels liggen er los op dus dat is ideaal.
Tussen de opbergboxen staat de printer. Hij staat in een mum van tijd aangesloten op elektriciteit en er is voldoende ruimte om de scan klep te openen.

Geef het een naam
Met een dymo-tang (een labelmaker) hebben we labels gedrukt en deze op de boxen geplakt. Zo weten we in één oogopslag wat erin zit. Perfect.

Oké, ik moet wel toegeven dat als we (onverwachts) visite krijgen, we echt wel het één en ander even snel in de kast kwakken maar al snel geven we de spullen de plek waar het hoort.

Wat doen jullie met de trapkast? Gebruiken jullie deze ook voor opslag of hebben jullie er een andere functie aan gegeven?

Liefs!
Laurien

8 thoughts on “Een kijkje in onze trapkast!”

 1. Ziet er goed uit! Wij gebruiken de kast voornamelijk voor vooraad levensmiddelen en wat huishoudelijke apparaten… Overal is alles geordend maar onze kast zou ook nog wel een paar dozen kunnen gebruiken… 😉 Maar wat ik graag zou willen weten is hoe jullie de kruipruimte hebben afgewerkt, wat voor vloer ligt erin?

  1. Hi Jill, dank voor je bericht! Wat fijn dat alles al zo goed is geordend bij jullie! Heerlijk. Een mooie uitdaging om de trapkast nog aan te pakken. Wij hebben met het leggen van het laminaat het luik van de kruipruimte meegenomen. Uiteraard wel uitgezaagd zodat je deze nog omhoog kunt halen. Het vergt even wat werk maar het is het waard! Succes!

 2. Hi,

  Mooie kast, ziet er rustig en toch stijlvol uit. Ik vroeg me af wat voor hout jullie hebben gebruikt en hoe breed. Ik ga ook zoiets in onze trapkast realiseren 🙂

  Groet,

  Mark

  1. Hi Mark,
   wat leuk om te horen dat je ook met de trapkast aan de slag gaat! Ik weet niet meer precies wat voor hout wij hebben gebruikt. Het hout komt van de bouwmarkt. De breedte is bij elke plank afhankelijk van de traptreden, de ruimte hebben we optimaal benut. De diepte van de planken is ongeveer 50 centimeter. Veel succes! Groet, Laurien

   1. Wat een geweldig idee! Dit wil ik ook! Op de site van Ikea zie ik helaas geen behang.. of hebben ze dat in ze winkel wel?

    1. Hi Evelien, leuk om te horen dat je bent geïnspireerd! Ikea heeft inderdaad geen behang meer. Volgens mij hebben ze eenmalig een behangcolletie uitgebracht. Kijk eens op roombush.com voor mooi behang. Dank voor je berichtje en succes met het pimpen van je trapkast! 🙂 Groet! Laurien

 3. Hoi Laurien,

  Wat een mooie trapkast! Wij wonen nu twee jaar in onze nieuwe (nieuwbouw)woning en de trapkast staat nog op onze to do list. Nu ik jullie kast zie, wil ik er ook zo snel mogelijk mee aan de slag. Ik vroeg me nog af hoe groot de ruimte tussen de planken is?

  Groet, Regine

  1. Hi Regine,
   dank voor je berichtje. Wat leuk om te horen! De ruimte tussen de planken is 32 cm. Als ik advies mag geven zou ik eerst naar geschikte bakken of dozen kijken. Daarna zou ik pas de ruimte tussen de planken bepalen zodat je de ruimte zo efficiënt mogelijk in kunt richten. Let erop dat je de planken niet te dicht op elkaar plaatst. Je moet nog ruimte overhouden om de dozen te kunnen openen of gemakkelijk iets eruit te kunnen halen. Het is een leuke klus dus veel plezier alvast ;-). Liefs! Laurien

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *